Hai Follower !

Pages

Thursday, 14 November 2013

Jale Jale Cari Make ... :D





ehem , hai, assalammualaikum !




ape kabarannye pun ? :p aku kat sini baik baik aje la , semakin sibuk dengan assignment dan tugasan yang berleluasa banyak nye . teheee ~ maka dengan itulah aku tak dapat mendekatkan diri dan menghiasi blog aku ni , disebabkan itu ianya menjadi semakin hening dan berdebu . uhuk uhuk ! 




hari selasa hari tu , aku dengan sebahagian member member group TITAS telah pun berangkat ke pasar besar tanah merah sebab nak menjalankan satu sesi temu ramah berhubung dengan tugasan kami , hehe , belum ape ape dah ketawa dulu dah , pasal ape , kalau dah namanya temu bual , macam macam la gayanya kan ... :D 




yang kami ni , cakap luar .. yang makcik n pakcik yang ditemu bual tu kecek kelate pulok .. hahaha ! dah macam itik dengan angsa pun ada jugak la rasenye ... 




setelah berjaya menemu bual pak cik dan makcik tersebut , perut kami pun terasa lapar , jadi ... kami memutuskan utk makan di satu restoran western yang pada awalnya tak rancang pun nak makan at sini .. tapi lepas member sorang tu beriye riye cakap "ade chicken chop !! saya nak makan at sini !" , begitulah sedikit sebanyak jeritan beliau .. ^^ jadi kami pun makan la kat situ . ecewahh ...



antara hidangan pada petang itu ...... :




mulakan dengan air , aku punye yang ade float float tu ... kehkehkeh ~
RM2.50





meatball . kongsi kongsi bayar , RM6.00





spagetti , ni makanan aku ... hehe , RM7.90





spagetti jugak , ira punye ... RM7.90 jugakk ...




haa ... yang ni bukan makanan, yang ni orang ye anak anak .. dan tak dijual .. sila hubungi mak abah kalau berkenan . sekiann ~ 




yang ni yee mee ... RM5.50 , syahirah punye makanan ...bukan syahirah yang tudung pink tu tauu .. :p




zess punye nasi goreng , RM6.50 percuma air , nak air teh o beng ? sirap ? rootbeer ? terpulangg .. :D





yang ni sepesel ! yang ni zaza punye chickenchop yang dia dok jerit sangat tu ... yang ni regenye RM8.50 .. nah kau ... hehe , tapi sedapp ! 




and overall ......... semua SEDAP ! rasenye besok , nak ajak roommate pulak ... nak makan cecameeeee .... amboii .. banyak duit kau ek za .... hahaha ! :D 



actually , bila update entry pasal makanan dalam keadaan diri sedang berpuasa amatlah menguji kekentalan mental dan fizikal ... tapi apakan dayaa ....arghhh !!




done ,bye , take care olz ! :p












Tuesday, 5 November 2013

Bukit Bunga . Rantau Panjang . :)





hai guys ! Assalammualaikum ... 


untuk pengetahuan semua , aku menaip entry ini semasa menonton perlawanan bola sepak antara kelantan dan pahang .. for the first time mase kat kelantan ni , aku kluar bilik dan menonton live perlawanan bola sepak ni , pasal ape ? mesti la pasal dapat makanan free dan jugak ade cabutan bertuah ... setakat ni baru dua no bertuah yang telah dicabut ... no pertama tadi 44, the worst part is , aku punye no bertuah 43 ... choiiii ... =_= . nasib baik tade sape punye no 44 tu .. tak de ah terkilan sangat ... baru sorang yang dapat hamper setakat ni ... harapnye ade la rezki aku yang selalunya tak berapa nak ada tuah ni .. ;)



memula rasa nak sokong kelantan pasal nak hari isnin cuti .. tapi lepas MB dah umumkan samada kelantan menang atau tidak isnin tetap cuti aku terus tawar hati nak sokong kelantan .. kihkih ... n perasaan tawar hati tu terus jadi kenyataan bila pahang dah menjaringkan satu gol tadi ... pahang , revenge utk johor please ? hahahahaha . maap , teremosi pulak .. :p




so , hari jumaat yang lepas aku telah menjelajah ke bukit bunga dan juga rantau panjang .. bukan sebab mengade ngade nak berjalan .. tapi sebab aku dan kak mira nak hantar syahirah ke stesen keta api tanah merah .. hari jumaat pulak tu takleh nak book keta sewa ikut jam .. kalau hari cuti mmg kne book utk setengah hari .. 12 jam 50 hinggit ... ira nak naik train pukul 9 malam ... so .. kami ambil keputusan utk sewa kereta start pukul 11 pagi ... so , 11 malam nanti terus boleh pulangkan kereta tu ... 




sebagai orang yang tak suka membazirkan masa dengan perkara perkara yg lagha .. kami memutuskan utk mengkaji permukaan muka bumi di sekitar bukit bunga dan juga rantau panjang .. he . he . he . *ketawa putus putus*




so .... the first place is .......





BUKIT BUNGA 

ok , tipu , sebenarnya first place yang kami pergi adalah petronas dekat sebelah politeknik jeli tu pasal nak isi minyak , tapi abaikan jela first place tu n replace la dengan bukit bunga ni .. hikhik .tempat yang jual macam macam ni dekat tepi tepi jalan je .. lebih kurang pasar malam .. tapi yang ni siap ada bumbung and bukak daripada siang sampai la ke malam .. amenda yang dijual ? hmm .. macam macam .. dari barangan dapur ... pakaian ... anak anak patung .. mainan ... dan juga makanan .. ! tapi cuma satu je .. kalau korang pegi dekat satu kedai ni .. kalau dah rase malas ... toksah ler jalan lagi sebab dalam kedai kedai kat situ lebih kurang sama je barang yang dijualnye .. cuma boleh mintak murah atau tidak je .. hee ~ 




aku beli baju n makanan je kat sini ... sbb pikir nak ke rantau panjang pulakk kan ... mati aku kalau dah terbelanja melebihi had kecomelan aku . hmm . 



next destination .....



RANTAU PANJANG


masa drive ke sini , kami dah macam seram seram sejuk je pasal dah rase dekat benorr dengan thailand ...  hahaha ! leher dok manjang manjang je nak tengok lepas sempadan tu ade ape .. cakap pun dah ade telo telo thailand dah masa ni .. ecewahh ! :D


aiskrim baba . only sold in rantau panjang . yummy ! :D





mee hoon sup ... kat sini tade sambal kicap ..so kalau korang perasan aku tokok banyak banyak serbuk lada merah tu ngn pepper ... ni masa first time aku gi .. mase second time lagi la banyak aku tokok .. siap tambah lada jeruk lagi .. hasilnya ... mee hoon sup change to mee hoon tomyam .. syabas azza ! mantopp ! 



dekat rantau panjang aku beli la jugak baju .. buat kenang kenangan .. hehe , selain tu aku lebih banyak habiskan duit dekat makanan je aku rase ... hee ~ bukti gambar gambar dah sedia maklum kat atas tu kan ? :p



ok , bola sepak dah tau sape yang menang n sape kalah ... and even kelantan kalah , aku still lagi dapat cuti .. kehkehkeh ... adat la perlawanan ade yang menang dan ada yang kalah .. kan ? ;)



ok , esok dah mula kelas .. utk adek adek yang nak amek spm tu .. aja aja fighting !! jangan sia sia kan peluang tu .. sekali seumur hidup je .. pasal aku pun dah mula rasa menyesal ni .. *ketawa segan*





p/s: update entry malam ahad hari tu ... lepas tu jadik draft .. hari isnin gi rantau panjang lagi sekali .. hari selasa baru publish kan cerita pasal first trip ke rantau panjang .. HAHA :D peaceeee !

Monday, 28 October 2013

PC Fair , Kota Bharu .




Assalammualaikum semua ..




amacam kondisi hari ni ? aku Alhamdulillah seperti biasa ... baik baik belake . baru je done kelas sesi pagi , aljabar . hari ni semua ok .. lancar , pasal mood rajin semalam sampai , buat semua example yang boleh dibuat ... sebelum sebelum ni payah kena bebel aje baru nak buat .. kehkeh .. cuma E.R.O tu yang buat aku nebes sikit .. adehh ... nak kne study balik ! nak kne study balik .. tapi ... balik bilik je bila tgk line internet dah ok . layan drama love you mr arrogant dulu .... then TERblogwalking .. dan juga TERupdate entry baru ... hishhh !




ni nak cerita sikit , aku hari tu ke tanah merah sesama dengan group asas keusahawanan aku .. nak uruskan pasal lesen perniagaan dan jugak urusan dengan pejabat kesihatan .. Alhamdulillah .. semua lancar .. kami tak perlu ambik lesen dan jugak tak perlu suntikan vaksin .. sebab kami hanya jalankan perniagaan bagi jam kredit kami sahaja . 40 jam . jadik tak perlu la nak lesen dan bervaksin vaksin bagaii . Alhamdulillah , ahli group pun masing masing dah kecut bila dengar ada nak kne suntikan sebab jual makanan .. ;)



nanti , bila dah hantar surat mintak pengesahan dan cop bagai , kami bolehla mulakan perniagaan kami tu ... in shaa Allah .. semoga dipermudahkan segala urusan ... Amiinnnn :)



sambil uruskan hal hal yang tersebut , aku dengan rummet ni survey survey la printer utk rummet ni ha ..  dia nak beli printer , tapi yang sadis nya .. setelah mencari dekat tanah merah tu , cuma satu je kedai barangan komputer ni yang ada .. haishh . belek punye belek , aku kata , jalan tempat lain dulu walhal dah tau memang tade tempat lain dahh .. aku kata , nanti nanti je la .. mana la tau kot kot ade pc fair ke nanti ...



nak dijadikan cerita , rummet sorang agi , kak mira bagitau ade PC fair nak diadakan sebelah pantai timur .. kami yang lurus ini pun ingatkan pc fair tu tempatnya kat sebelah pasaraya pantai timur yang ada dekat tanah merah ni , dengan yakinnya , hari jumaat lepas, kami sewa kereta dan bergerak ke tanah merah dengan hajat di hati nak beli printer dekat pc fair ... :D



carik punye carik tak ade .. katanya kawan kak mira , dewan tu dekat dekat dengan bangunan TM . kami carik dekat tanah merah , dah jumpa bangunan TM .. tapi .. tak jumpa jumpa BALAI ISLAM LUNDANG ni ..



rupa rupanya .. cawangan TM yang dekat Kota Bharu . cehhh ! hampeh betul ... aku pun dah panas hati .. terus drive ke Kota Bharu .. padahal dah lama tak drive and tak penah drive dalam kawasan bandar .. beranikan hati je ... siap guna jalan alternatif tu .. hahahaha !  yang rummet ni semua senyap je ... yakin tak yakin je dengan si azza mastura yang tak bape nak meyakinkan ni .. ehh ? ;D



dah sampai Kota Bharu masing masing macam terlampau teruja ... haha , maap la .. pasal kami ni .. duk kat jeli nun .. jadi tak penah la nampak kota kota macam kota bharu ni haa ...



mencari Balai Islam Lundang ni pun satu hal ... masuk pusat bandar .. kluar pusat bandar .. tak jumpe jumpe jugakk .. haishh .. dekat 4 jam jadiknya perjalanan ke kota bharu pasal mencari destination tak jumpa jumpa . bila berenti tanye , macam macam jawapan yang kedengaran . setelah mengumpul berbagai jenis jawapan , kami akhirnya jumpa jugak dengan tempat Balai Islam Lundang ni ... (sebenarnya jalan ni awal awal kami dah masuk tapi tak dapat spot pasal bergaduh rebut jalan dengan orang kluar masjid .. semayang jumaat ... )




haaa .. ini lah ghupenyee .. Balai Islam Lundang .. :)



kat dalam nya pulak .. tengah ada pesta buku ..




rugi rasenye kalau dah beli komik tapi tak dapat signature dari kartunis kan kan ? chewahh .. padahal ... kak mira yang beriye iye mintakkan kat brader kiwi ni .. :p

oleh sebab kak mira yang mintak , beliau lukis gambar kak mira , tapi bubuh nama aku . =.=









beli dua majalah , 5 ringgit percuma beg comel ! HAHA . tapi aku tambah satu agi . 3 ringgit sebab edisi bulan puasa . ada sticker + kad raya bagai ... aku suka ! :D



hasil contengan kartunis kartunis majalah ujang .. ceconteng je leh jadik cenggini .. kalau aku ?? ha ha hampehh !!








khas utk penghuni bilik . XD




ok,  ini saja yang dibeli . hahaha . takde budget ! 



aku tak terpikir pun nak beli buku buku ke hape .. pasal mission mmg utk mencari printer sahaja ... tapi dah ternampak majalah yang aku suka gila satu tika dulu , ku gagahi jua ... hahaha . sekarang dah tak beli dah majalah ni pasal dah mahal .. better beli makanan ye tak ? kalau tgh pesta pesta buku cam ni tak pe gakk .. pasal dapat murah ... lantak pi la edisi lama ke ape .. janji ada lawak .. ^_^




kalau tak silap , pc fair + pesta buku ni sampai 30 ari bulan ni .. jadi , sapa yang ade dekat negeri negeri sebelah pantai timur ni boleh la jengukkan diri ke kota bharu .. bukan pc fair tu kat sebelah pasaraya pantai timur .. tapi ... pc fair sebelah pantai timur malaysia ... haaa ... ini baru ayat yang betul ... :p 




p/s: but aku rasa la , lebih kepada pesta buku berbanding dengan pc fair .. pasal gerai komputer cumaa satuuuu jee .. kahkah ! 

Wednesday, 23 October 2013

KENANGAN - T*HI KUCING


Assalammualaikum .




apa khabaran semua ? aku harapkan korang baik baik aja dan masih lagi dapat membaca entry entry aku dengan jayanya sambil menghirup oksigen yang telah dibekalkan oleh yang Esa di samping membuat apa apa yang berkaitan seperti makan keropok , berak atau sebagainya . *huh ? =='*




aku telah kembali semula ke jeli yang aman sejahtera ini setelah menghabiskan cuti eidul adha di kampung ku yang permai dan indah di kluang johor . untuk pengetahuan semua , aku mengalami kesengalan tulang setelah menghabiskan masa selama 14 jam dari stesyen tanah merah ke kluang . dan juga 12 jam masa perjalanan sewaktu aku pulang ke sini .





dua tiga hari lepas balik ke sini semula memang tiap malam rasa macam tidur dalam kereta api . mungkin kah ini dinamakan mabuk kereta api ? hmm . mungkin juga .



ok , ni bukan kepala keta api yang benor . ni cuma olok olok je , dekat stesyen tanah merah . 




sebenarnya , lepas smpai ke jeli ni , macam macam kenangan mula diingat balik , dari aku tadika , sekolah rendah , sekolah menengah , sampaikan ke matrik .. semuanya ada ! pahit manis semua campur campur .. tapi ... bila dikenang kenangkan , yang pahit pun boleh jadik manisss tauuu ! 




antara yang manis bagi aku dan pahit bagi member aku adalahh ... teng teng teng ! 





Tragedi Tahi Kucing





seingat aku ..... kita pernah bertemu duluuu ..... di satu pesta keramaian .. 




ehh , maap maap . ternyanyi pulak ! ok ok . seingat aku , kisah ini berlaku sewaktu aku masih di tingkatan 4 . waktu tu , kami ada tuisyen math mode . kami ni , memang suka kan math mode , mungkin sbb cikgu pauzi punye dorongan jadi , math mode tu jadik amat amat interesting . math mode laa  ... bukan add math ... kan ke lain bunyiknye tu kann ... hahahaha 





waktu tuisyen , kelas kami tak tertumpu pada kelas kelas tertentu , kami mungkin akan pergi ke mana mana kelas je , ikut cikgu dan keselesaan masing masing la . tuisyen kan , jadi memang santai santai sikit . 




sebelum kelas , memang kebiasaan la kan , semua duk kumpul kumpul , borak borak , cuma aku je tak join , aku buat je latihan math yang bakal dibincangkan sebentar lagi tu . tidak syak lagi , aku memang seorang pelajar yang rajin dan budiman . percayalah ! hmm hmm . 





tapi tu semua sementara , terkadang , aku turut terpengaruh dengan pangai sesetan member member yang duk sibuk ajak bergosip tentang keruntuhan akhlak remaja masa kini atau juga percintaan hangat artis artis . sunggguh tak berpekdah aktiviti tersebut . aku join pun sebab aku kenangkan kawan kawan je , kalau takkk .... ecewahhh ! :D






tetiba, member aku , nurul hidayah binti abdul aziz muncul tah dari mana . turut menyertai kami bergosip setelah meletakkan beg kat ats meja . ianya menunjukkan beliau baru je sampai dan peluh peluh renek di dahi nya membuktikan lagi tekaan aku yang mana beliau berjalan kaki menuju ke sekolah . 





jangan bersimpati sangat . pasal rumah dia memang letaknya dekat berek cikgu kat belakang sekolah ni haaa .. jadi , takkan nak kesekolah nak naik heli pulak kan ? 'huh ! dah la rumah dekat !' - gumam aku dalam hati . :p





sedang berborak borak , tetiba hidung nurul terkesan dengan satu bau aneh . dan beliau turut menyuruh kami mengesan bau tersebut . ntah dari mana datangnya , pada saat itu , angin sepoi sepoi semakin menolak bau itu menusuk nusuk ke dalam rongga hidung kami . 





kami tidak lah mengeluarkan apa apa komen ketara dan lantang , tidak seperti nurul yang mulutnya asyik membebel :




" perghhh ! mana datang pulak bau taik kucing ni ! peghit (perit) dah hidung aku nahan baunya dari tadi nih !"


"memang tak syak lagi , memang ada yang mijak taik kucing ni !"



"tgk selipar semua ! yang ada kuning kuning tu mesti dia yang pijak ! cepat angkat , nak nengok !"




beliau pun cek la selipar sorang demi sorang budak kelas aku . tapi hampa . mulut beliau memang aku tak leh lupa asyik mengomel je ... tah apa yang dia marah sangat tah masa tu . macam beliau sorang je yang bau natang tu . beliau tak sedar agaknya yang kami pun turut ada deria bau . huh ! hahahaha





sampai la satu ketika , mungkin ada yang sudah tidak sabar lagi sehingga ada suara yang memecah keheningan ......





"cuba tengok kat kaki kau pulak nurul ! tah tah , kau yang pijak tak ?? kitorang kau dah cek kan ... tgk selipar kau !"





nurul tah rasa tercabar agaknye , terus angkat kaki dan menunjukkan tapak selipar nya dengan bangga . jelas kelihatan pepejal yang berwarna kekuningan yang sedikit cair dan sudah penyek . serentak dengan itu , bau yg menyengat tadi semakin kuat ! 





nahh kauu ! kahkahkah . bising sangat tadi mulutnye bebelkan orang , rupa rupanya dia yang pijak ! cettt ! mesti pijak masa otw nak ke sekolah la ni . sabar je la ... !





semua pakat gelak tahap putus urat merih , termasuk la dengan nurul sekali . HAHAHA . mesti dalam hati nurul menyesal sebab tak cek tapak selipar dia dulu . kalau tak mesti awal awal dah boleh kaber kan ? 




sebelum kelas mula , nurul dah berjaya basuh selipar beliau dan menyertai kelas tuisyen tersebut , dan yang penting , hidung kami tidak disengat oleh bau itu lagi . mujur , Alhamdulillah ! :D




sampai sekarang , aku memang akan tergelak bila ingat tragedi ni . dalam hal ni , aku tak salahkan nurul langsung , kucing tu yang salah ! dah tau nak melepas , carikla tempat yang boleh diterima akal sikit ... tandas ke ... ini tidak , ade ke patut di lepas nya kat laluan orang nak berjalan ? huh ! tak bertatasusila sungguh . dah puas , main tinggal je , takde inisiatif langsung nak timbus dalam dalam sikit , guna la cangkul kalau dah perlu . haihh . ni yang aku nak bebel ni !




sebenarnya , banyak lagi cerita yang manis manis aku nak kongsikan , takpe . kita cite slow slow ... benda tak habis sayang .. ;D




ok , thanks <3 sudi jenguk ! boiboi . take care ! lovechaaa . :-*






Wednesday, 2 October 2013

sekadar renungan .. :)




hai guys ! 


assalammualaikum semua , tengah buat ape ? aku baru je siapkan jotter book and also lab report yang supposely kne hantar petang ni , hikhik . biase la pelajar cemerlang kan ? =..=



ok , hari ni , nak kongsikan apa yang aku terbaca mase scroll moment kat wechat semalam , ade la one of my friend yang post kat moment pasal cerita ni . aku dah copy n paste kat moment and also dalam status fb aku , sape sape yang friend in wechat n fb aku , dah bace la kan ? perhaps ? :p



 so , ready la ape yang patut utk kesat hingus atau air mata nanti .. :')




❥ Ada seorang bapa datang ke kedai, melihat-lihat seperti pelanggan lain. Aku menerjahnya, "Pakcik, laptop..." -dia tersenyum dan masih melihat-lihat laptop yang ada di kedai. Aku menyambung lagi, "Nak beli untuk anak ke?", "Ya, nak beli untuk anak - dia nak sambung belajar - laptop yang mana yang ok?". Aku mempromosi barang seperti biasa -aku biasanya mengsyorkan yang paling murah. "Kalau nak yang bagus mahal pakcik - tapi kalau setakat nak buat belajar yang nie lah, Samsung - seribu seratus lebih je...". 

Dalam aku bercakap dengan dia, dia banyak diam dan seperti berfikir. Sedikit lama dia terdiam, dia membuka mulut "Nanti saya datang balik ya, duit tak berapa nak ada lagi ni..." -pergi dengan suatu perasaan yang lain.

Aku dengan rutinku berkerja setiap hujung minggu sahaja, kebetulan - aku duduk di kaunter menunggu pelanggan - dia datang semula ke kedai, tapi dengan anaknya -perempuan. "Yang mana ya yang haritu, ada lagi tak?", "Yang nie Samsung haritu, tapi yang nie stok baru -harga sama je", aku menyambut soalan nya. Dia bertanya kepada anaknya, "Yang nie ok ke dik?" - "Ermmm, ok ke nie murah je - karang rosak karang susah..." jawabnya dengan muka yang kurang puas hati - anaknya seperti menginginkan yang lain yang lebih mahal. 

"Yang acer nie x boleh ke ayah?", ayahnya terdiam seketika dan menyambut dengan negosiasi, "Yang acer nie berapa boleh murah lagi?" - "Yang tu tak dapat dah pakcik,... Dah harga kos dah tu..." aku dengan rasa geram namun masih dalam nada yang baik menyambung lagi,

 "Dik, nak laptop untuk belajar kan... Rasanya kalau untuk belajar - yang nie lebih dari cukup - rosak tak payah pikir sangat - warenti setahun.".

 Aku mengeluarkan kata-kata tersebut atas dasar aku seperti mengerti kerut wajah bapanya."Oklah, yang ini." jawab anaknya. 

Sedang aku menulis resit dan membungkus laptop dari meja 'display' - aku terpandang bapanya yang mengira duit untuk membayar - aku nampak dompetnya kosong - habis semua duit digunakan untuk membayar laptop. Dia menyerahkan duit kepadaku dan aku mengiranya semula - dia melihat tanganku yang mengira. Habis aku mengira - wang aku masukkan dalam cash drawer, "Cukup duit tadi dik?" -"Cukup, Terima Kasih ya...".

 Dia dan anaknya meninggalkan kedai. Aku hanya menahan airmata mengira duit yang diberikan - RM1, RM5, RM10 dan hanya sekeping RM50. Aku membayangkan dari mana si ayah mencari duit untuk membeli sebuah laptop untuk anaknya -penuh harapan.

Aku geram kepada anaknya - seperti dia tidak tahu ayahnya bagaimana - hanya tahu minta. Aku tahu ayahnya tiada duit, dia dah sebut awal-awal pada aku, aku nampak airmukanya, aku perhati sekeping-sekeping duit yang diserahkan. Aku tahu dia tiada duit pulang ke rumah dan perlu 'mengais' untuk hari esoknya.

 Ya Allah, ampunilah segala dosaku, dan (dosa) kedua ibubapaku, dan rahmatilah keduanya sepertimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin... KONGSIKAN sbg tanda sayang kita pada ayah ibu...anak zaman sekarang bukan tahu ibu bapa ada wang atau tidak..mereka mahu apa yang mereka mahu jea~ #copypaste# ( SAYE SYG MAK N ABAH) :') 



dah baca ? so , berguna tak tisu yang korang sediakan ? ke kesat pakai lengan baju je ? :')




aku memang sensitif kalau kalau yang melibatkan cerita seorang ayah ni , tatau kenapa , kalau on call pun dengan abah ,  mak aihhh . abah cakap "helo yangg ...." tu pun aku dah boleh jatuh air mata . aduyaiii . tapi sejak dah duduk kelantan ni aku dah boleh on call lelama dah dengan abah , siap mintak mak bagi phone kat abah lagi ! saya dah kuatt ! ecececehhh ! :p




memang touched bila baca citer ni sebab aku pun mak baru belikan lappy ni , jadik menusuk nusuk sangat la kan ? terpikir , aku macam tu ke ? 




sekarang , dah besar , dah masuk u pun , terdedah dengan macam macam gelagat orang yang asalnya dari macam macam tempat , macam macam background , kaya ada , sederhana ada , susah pun ada , kan ? 




jadik , kne pandai pandai la jaga diri sendiri .. tambahan lagi macam aku ni .. yang jauh dari family . jauh dari mak ngn abah ... nak kne belanja , guna kan duit molek ..




memang la kita tgk kawan kita tu ade macam macam , gadget , baju , tudung , pehh semua lawa lawa . tapi , takkan kita nak turutkan sangat kehendak kita sedangkan kita tahu kita tak la semampu dia kan ? (tapi aku kalau beli makanan aku tak kisah ! opss hikhik ! :p)




jadi ... pikirla elok elok ... kita datang sini , mak abah hantar utk belajar , beli tu boleh .. tapi .. janganlah sampai melampau lampau kan ? sendiri kena tahu beza antara keperluan dan juga kehendak , kalau itu memang keperluan kita , kita kena ada that thing ! so , kita beli , tapi kalau kita just tgk orang lain ade dan kita RASA kita nak jugak ada , parohh ! :D . dop gitu ? . lagi paroh kalau mak abah kita ada tanggungan lain selain kita , abang akak kita ke , adek adek kita yang masih belajar .. yang baru nak naik tu semua guna duit .. kan ?



the point is , kalau kita tak dapat bantu mak abah dengan duit , cukup lah kalau kita dapat ringan kan beban dia .. tak susahkan hati dia macamana selama ni dia jaga hati kita ... :) . 



ok , done . sekadar nasihat untuk diri sendiri juga bagi yang dah rajin membaca entry ini ... even kita bukan anak yang baik , tapi kita sentiasa berusaha ke arah itu .. :) aminn . In Shaa Allah , semoga dipermudahkan Allah .. :) 



preparation for lab after dis . happy day ols ! love chaaa ! :-* 



Assalammualaikum .. :)



Tuesday, 1 October 2013

dah sebulan ... :)




hai guys !


ops , Assalammualaikum .. ape khabar semua ? dah lama rasenye tidak memberikan exercise ringan kepada jari jemari runcing i ols ni . hikhik . *runcing?*



dengan rasminya saya dengan ini mengumumkan bahawa pada hari ini bersamaan tanggal 1 aribulan OKTOBER 2013 , saya telah sebulan berada di UMK kampus jeli ini . yeayyy ! *potong reben*




'awak , umk , awak tengok tapak tangan saya ni , saya janji dengan awak , saya akan duduk teman awak kat jelifornia ni selama empat tahun . saya takkan tinggalkan awak kecuali kalau awak yang nak tinggalkan saya... ' (suara budak kapel seminggu) *ehh ?*




so ? selama sebulan aku dekat sini , aku dah dapat travel ke pekan jeli , pekan tanah merah , umk bachok , dan ... dan .... kedai makan at seberang jalan UMK yang bihun tomyam dia POWERRR GILERR ! *perut bunyik bunyik*




tak silap aku , aku ade amek gambar makanan yang enak tersebut , sekejap ye . *bluetooth*




*kesat air liur* (keluar makan semalam) ^_^ 
kalau la aku boleh masukkan rasanya sekali ... perhhh


aku rasa memang tepat la pilihan aku yang menceburkan diri serta melontarkan diri aku dekat bumi kelantan yang lebih dekat dengan thailand berbanding ibu negeri kelantan ni . haa , paham ? waakaka ! 



pasal ape aku cakap gitu , pasal fevret aku ade la tomyam , dan tomyam asalnya dari thailand kan ? jadi ..... dekat sini memang terbaikkkk dia punye tomyam ! murah pun murah , tomyam yang ade udang , ayam , sotong, cendawan dan rencah yang banyak boleh kita dapati dengan harga 4.50 riyal sahaja ! 



bukan nak cakap ape la kan .. kalau kat kluang nun , makan kat kedai kat batu 4 tu dia punya tomyam alahaiii .. penuh dengan sampah . paham sampah ? penuh dengan serai . serai kalau dihiris takpe gak , yela . kalau kalau dah kebulur kan boleh jugak kunyah kunyah sambil buat muka sedih . tapi ni , nah kauuu ! setongkol dia campak , tu kalau setongkol ! ni ada yang letak bertongkol tongkol . cett podahhh ! 



harga pulak kalau kuah tomyam sahaja 4 ringgit setengah , kalau ade mee hoon nye tu 5 ringgit ke 5 ringgit setengah . kalau nak dapat yang bebetul rasa tomyam n ade 'isi' regenye cecah 6 ringgit ! hmm ! 



aku tatau la nape kat negeri kelahiran budak comel seperti aku ni , harga makanan tersebut begitu mahal sekali .  kering darah tatkala mengorder makanan tersebut . mungkin juga sebab mereka tahu JDT akan mengalahkan red warrior minggu lepas . keh keh keh . ehh ? tapi mungkin jugak la kan ? hmm . 




k la ! done update rasanya , aku lapor ! pengaruh gambar yang nak nunjuk kat korang la ni , huh ! serangga betul ! 



bye. love chaaaa ! :-*





Sunday, 22 September 2013

i'm proudly say dat i'm gay .




Assalammualaikum warahmatullahiwabarokatuh ... !



selamat pagi ahad u ols ... selamat bercuti bagi sesapa yang dapat rasa nikmat bercuti pada hari ahad yang permai ini ... untuk yang berada di negeri yang hari ahad adalah hari bekerja , selamat menunaikan tanggungawab sebagai pekerja atau student yang baik pada hari pertama minggu ini ! :)




ok , *jeling tajuk* , so , ape komen anda ? hmm , komen ape ?




ni nak citer sikit ni .. ok , fine , banyak . banyak jugak lah yang nak dibebelkan kat entry ni . pasal ape ? geram , geram dengan sikap sesetengah orang yang menggalakkkan benda yang mmg hukumnya dah terang terang HARAM ! Allah dah sebut dah dalam Al-Quran . tapi , manusia manusia yang macam ni .............. haishhh ..







Gay Melayu Minta Restu Di Facebook - Ini lagi cerita Melayu punah ranah di Facebook. Entah kenapa, Melayu yang dikatakan Islam bangga menunjukkan mereka berani menyanggahi Islam, lebih-lebih untuk tatapan umum.
Semoga mereka diberi hidayah… – Informasi Dot My



Gay Melayu Minta Restu Di Facebook











copy paste . yup , mmg aku copy paste je .. ya Allah membara bara hati aku tgk admin ni post kat fb pasal entry ni ... melayu weyh ...! melayu ! jom kita usha komen komen dorang ni satu persatu , ape kata ? :p




komen komennya ? doakan kekal ? jeles tgk pasal sweet sangat ? kawen nanti jangan lupa jemput ?? nak kawen kat holand ?? mmg dah jodoh pasal muka dah sama ??????!!! yang part jodoh pasal muka dah sama ni memang ! memang muka aku dah ....... like , what the f bebudak ni ???? mak ayah dorang mana ni ??? anak sape semua ni . 




for like seriously , kalau kite pikir pikir balik , budak gay ni mmg tak bape nak cukup akal , orang yang komen nye ?? mmg tade akal dah ke acane ?? sekarang dengan jujurnya aku mmg hundred percent setuju dengan harith iskandar . HAHA .




ok , habis gay slot pertama , 



gay slot kedua ......... ehhh . ade lagi ??hahaha . nampak sangat kau tade keja semalam za ...... :p









Pasangan Gay Melayu Bangga Pamer Cinta Di Youtube
Pasangan Gay Melayu Bangga Pamer Cinta Di Youtube - Suatu ketika dahulu, hubungan cinta terlarang seperti homoseksual dianggap tabu dalam masyarakat kita.
Pendek kata, memang berani matilah jika ada pasangan gay atau lesbian yang mengaku secara terang-terangan mengenai hubungan mereka.
Namun sekarang tidak lagi apabila ada di kalangan mereka yang sudah semakin berani mencanang hubungan jijik itu seperti yang dilakukan pasangan gay, Qied Nazz dan Syakie Syah.
Video ‘keindahan alam percintaan’ kedua-duanya dapat disaksikan di laman YouTube dengan tajuk “Qied Nazz & Syakie Syah – “GAY”licious Yang Terindah Is Love”.
Pasangan ini juga menggunakan panggilan ‘hubby’ dan ‘daddy’ berdasarkan minit ke 0:39.
Tidak diketahui sama ada video itu dimuat naik sendiri oleh pasangan tersebut atau pihak lain, namun kami percaya video itu dibuat sendiri oleh mereka.
Ini dibuktikan melalui sebaris ayat pada minit terakhir video tersebut iaitu, “Thank’s to whacting present video from us ; Syakie Syah & Qied Nazz”.
Abaikan kesilapan ejaan kerana itulah yang mereka sampaikan melalui video yang sangat ‘romantis’ ini.
Penulis percaya, sokongan daripada ramai pihaklah yang menjadikan gejala songsang ini semakin berleluasa.
Jika diperhatikan di laman sosial, siap ada komen-komen yang mendoakan kebahagian pasangan homoseksual kerana merasakan ia merupakan hak mereka.
Hak bercinta, hak kami katanya. Hai, nampaknya semakin hebat teknologi, semakin cetek akal dan fikiran sesetengah manusia. – MyNewsHub




aku copy paste jugakk .. yang ni aku tak larat nak kate ape dah la . pasal admin blog ni pun cakap , 
hak bercinta hak dorang kann ? tapi cuma satu je cakap . kalau bala Allah nak datang ,
 dia takkan jadi hak bala , hak dorang dah .. dia akan jadi , hak
 bala , hak kita semua . nahhh ! time tu , kalau memasing kata 
kubur manusia asing asing  ... aku ..... haihhhh ~



p/s: hari ni masuk kelas kol 2 pasal TITAS tade ... :p 






Thursday, 19 September 2013

berlagak ?





hai , Assalammualaikum semua !



apa khabar semua hari ni ? aku , macam gini la , dah masuk 2 hari jadi ella n the boys tak rasmi . wakaka . tapi mmg betul weyh , bila aku test test suara nyanyi lagu standing in the eyes of the world , suara aku saling tak tumpoh macam ella . sungguh ! :p



ok , nak cerita la sikit , apa yang terjadi pada diri aku n roommates masa hari Malaysia yang kita raikan pada tanggal 16 september pada setiap tahun . (happy Malaysia day u olsss ) !


biasa la kan , dekat unibersiti , hari hari cuti tidak akan dibiarkan berlalu dengan sepi tanpa ada apa apa sambutan atau pun eben (event) yang boleh menaikkan nama unibersiti . ye dop ?


so , UMK juga tidak ketinggalan untuk menjadi tempat yang mana satu event telah dijalan kan .. kalau tak silap ambo , event ride jeli , ntah ape ke namanya . aku dah lupa coz i dont want to post entry about that event . sbb aku tak participate pun dalam eben tu . yang aku tau , ramai yang pakai baju cyclist hok seksi meksi tu , n cycling kat gunung gunung hok ado sekeliling UMK ni , haha . nampak tak sinopsis eben tu ? tak nampak ? =_=




lepas tu , banyak la unibersiti unibersiti lain yang dok anta wakil masuk eben cycling nim . termasuk la , UTHM ... sbb apa aku tau demo masuk ? sebab aku nampak bas UTHM tu la ... kan ke kami ni duk jauh dari negeri tempat kami dilahirkan kan ? jadi bila nampak bas yang ada tulisan johor kat dia , aku , syahirah n zaf yang mmg bidan sambut kat johor ni terus mencari cari port utk menyumbat kan diri kami dalam bas itu so that , kami boleh menyeludup masuk ke johor . perghhh . ayat macam dealer dadah dah kan ? choiii ! :D



tengah tengah menung sambil duduk kat kaki lima sambil melihat tanpa kelip at bas tu , wakil wakil UTHM ni pun datang pada we ols , dan menyapa we ols , tahun berapa , kos apa , asal mana ape semua ..



mula mula memang everything slow n steady .... borak borak cakap rindu nak makan asam pedas la ... ape la .. yang tang asam pedas tu aku tak leh time , abang tu siap tunjuk kat fon mahal dy , asam pedas yang dua orang makan sampai cecah harga 50 riyal kat restoran mana ntah dy cakap but opkos kat johor lerr , aku tak hamek port sangattt .


masa tu aku pelik dohh . apesal ngn diorang ni ? lepas tu they were questioning us macamana kitorang boleh tercampak at sini , memang mohon ke macamana .. then kami jawab la , memang kami mohon , tapi pilihan yang keempat dan kelima , dan ramai jugak yang mohon pilihan terakhir ...


"huh , dah kena lelong dah engkorang ni ...." kata salah satu seorang indibidu tersebut dengan yakin dan bajet macho nye . 


sila dan tolong sangat bayangkan apa yang we ols rasakan pada tika dan saat itu ? *tetiba latar belakang lagu medicine* kan ? sedih tak ? sedih kan ?. so , saya , mewakili rakan rakan saya yang dapat kat UMK ni ingin menyatakan bahawa :


1. kami di sini adalah bukan siswa dan siswi lelongan seperti yang abang katakan , ianya kerana , kami masih membuat pilihan untuk ke unibersiti ini . siswa dan siswi lelongan adalah terdiri daripada orang yang mendapat tawaran daripada unibersiti yang tidak ada dalam permohonan UPU mereka .



 2. saya sendiri mendapat pointer lebih dari tiga . dan terang sekali saya bukan lah mahasisiwi yang dilelong untuk berada di UMK yang sejahtera ini . juga bagi pengetahuan pihak abang , kami di sini ada juga siswa dan siswazah yang mendapat pointer 4 rata tidak kira semasa di matrikulasi , asasi , dan juga diploma . adakah mereka dilelong ? TIDAK ! ini , bukan lelongan , tapi ketentuan tuhan ... :) . perghh ! :D



3. UMK kampus jeli ini baru dua tahun dibuka , maka harapla maklum dengan kekurangan fasiliti yang abang lihat , masjid dalam pembinaan , perpustakaan dalam pembinaan , bangunan seketul dua . tapi kami sebagai penuntut di sini tak pernah berasa kurang dengan apa yang kami ada dan kami sama sama berusaha memperbaik pulih segala apa yang ada di universiti kami ini untuk in shaa Allah menjadi yang terbaik . tapi abang hebat , sebab dalam masa tak kurang 24 jam abang sudah boleh menilai kekurangan yang kami MUNGKIN AKAN rasakan apabila berada di UMK ini . syabas betha ! :p



buat masa ni , tiga dulu usul yang saya bentangkan , mungkin usul usul yang mendatang akan dapat saya bentangkan pada rancangan malaysia ke 100 , sebab nak dapatkan orang yang mudah meranapkan semangat kaum dan anak bangsa sendiri untuk mendalami ilmu pengetahuan adalah amat susah untuk dicari dewasa ini . abang abang la antara orangnya . syabas dan tahniah !



tak usah la abang membanding bandingkan antara UMK dan UTHM , masing masing punya kelebihan dan kekurangan masing masing , tugas kami menuntut ilmu , tak kira mana kami berada , hatta dikelilingi banjaran titiwangsa sekalipun . kami tetap akan belajar , selagi kami ada tenaga pengajar yang mempunyai semangat yang kuat seperti kami . dan tentu sekali yang tidak seperti abang abang sekalian . maaf .



mujur la abang abang johor ni sindir UMK di hadapan kami yang asal dari johor ... agak agak , kalau orang negeri lain yang berdialog dengan abang abang ni guane ? ape la persepsi mereka kat orang johor yang lain agaknye eak ?







muka bosan melayan abang abang yang balik balik nak cakap UTHM lagi bagus dari UMK . hmm . maaf UTHM , saya dop ghoyak awok dop molek , tapi ore hok kijo nge awok buak saya tok sih nge UTHM . 


hahaha . pahe dop ? :p . aku tak kata , semua orang johor gini . biasa lah , kerana nila setitik rosak susu satu loji air ! :p . malu orang johor sebab orang johor yang cam ni .. haihh . :( . 



p/s : berlagak ke orang johor ? hmm ..... welll ... hmm . chill guys ! smile sokmo ! :D lovechaaaa !




Tweet Tweet