Hai Follower !

Pages

Wednesday, 6 March 2013

Dissection : Circulatory System . ape ? belah tikus daaa ~ :D





hai , Assalammualaikum adek adek !


kali ni kak azza nak tunjuk berkenaan experiment yang baru je kak azza jalankan petang tadi ! hew hew . :3


sebelum ape ape , kita kena tayang muka tukang bedah sikit k ? yang tunduk tuh sekadar mengikut arahan je , yang tgk kamera tuh pulak tgh sedia untuk memberikan arahan *pasal takut* pffttt . =..=



nampak macam berani kan ? sila jangan terpedaya , itu lakonan je , lakonan . HAHA
lepas tgk tukang bedah , kita beralih pula pada bahan penting dalam experiment kali ni . beliau telah sanggup *ke dia tak tahu* untuk mengorbankan diri demi memberi laluan kepada kami untuk menimba ilmu . sob sob . tme kasih ! lab mouse ! :'D


ok , beliau besar k , besar . geli + tanak pegang = pengsan . =='

lepas kita dah dapat natang ni , kita akan terus pakukan tangan ngn kaki dia dekat tray warna hitam tuh .. haaa .. nampak kan traynye ? jadik , hasilnya cenggini :


kitorang bukan menggatal k ? kitorang tak tahu beliau ni jantan . ok bai . >,<

ok , time ni aku still boleh menonjolkan diri lagi , pehh . dgn pakai mask, gloves bagai .. takkan nak pgg fon n amek gambar je kan ? at least , tunjukkan la sikit kebolehan aku cucuk jarum peniti dgn tangan menggigil kan ? ehh , tangan menggigil ? errr . he he he . =='

lepas kita dah paku mouse cutie cutie ni dgn jarum peniti tuh , kita boleh la .......... gulp ! "nad , kau buat ! aku nak amek gambar !" *fine , that's an excuse*

tarik .... tarik .... slow ..... *pening*

based on my observation kat ape yang nad buat , nad buat lubang kecik dulu ... untuk gunting kulit bulu mouse tuh dari tgh tgh ... membawak ke bawah jaw mouse tuh ... n dari tgh tadi kita gunting lagi sampai ke alat kelamin mouse tersebut . *alat kelamin ?* =..= . 

mase gunting ni aku ade la involve sikit sikit kan ? pasal mase ni tade darah darah ... hehik . lpas dah gunting tuh kita tarik kulit tuh slow slow ... sampai la jadik cenggini ...:


kita cucuk kan jarum peniti lagi bagi memudahkan kerja kita  k ?  seksi dah tikushh ni ... awww ~ :D

lepas tuh ... aku ... err jap , lepas tuh .... kamera fon ni dah tak bagi aku letak dia dah , pasal nad dah mula nak kokak mouse ni .. fuhhh ... berpeluh wooo ... takut tikus ni bangun balik kasik jurus naruto kat kitorang ke kan ? haa ... acane ? tuh yang aku try to make distance tuh . *baikkk punya alasan* :D


haa .. ape tuh .. eeeiii .... jeng jeng jeng .. blom lagi ni .. blom lagi ... :3
pehh , seb bek bau tak lah menusuk sgt kan , mungkin sbb baru mati la ... tapi tak menusuk sgt tuh .. still menusuk jugak ... ha , tak paham kan ? ngehehe . :p . ni , NAD baru potong sikit ni , NAD ok , NAD , memang bukan AZZA . phewww ~ 


tuh dia ... segala intestine nampak ... besar kecik . macam macam ada ... kuali astro je yang tade . ehh , hehe 

lpas kita dah nampak macam kat ats ni ... kita akan buang lapisan lemak yang ade kat bawah .. kat tepi tepi usus tuh .... kasik bersih semua ..


haa .. tgk nad ketepikan semua yang putih tuh , ha .. dats the lemak . 


bersyukur jugak la kitorang punye tikus izinkan kami ikut step dalam lab manual yang suruh buang lemak tuh , sebab tikus miza ngn nani punye la keding sampai tade ape lemak pun yang boleh dibuang . semua yang ada kat dalam badan tikus dorang tuh memang yang penting penting je ah . HAHA . *evil laugh*


then , bila dah siap ketepikan semua lemak lemak yang ade , kita letak tepi lak digestive system of dis mouse , peghut perut dia , usus ... bila kita alihkan ... we can see dia punya kidney . comel tangatttt ~ kecik . macam kacang . wee ~ kyaaaaa . *over walau bukan diri sendiri yang belah*

hebat kan ciptaan tuhan ? subhanALLAH . :D

lepas da alihkan digestive system mouse tuh , bila kita nampak kidney , its mean we also boleh nampak circulatory system mouse tuh ...then , bila dah observe , kita cut pulak bahagian ribcage of dat mouse . camni :

see ? we cut menyerong tau , so dat more easier  for us to observe .

bila kita dah gunting bahagian ribcage tuh , we can see dat mouse punye lung and jantung . hebat jantung yang kecik can pump blood to all over the mouse body , same goes with us rite ? jantung kita besar nye just macam if we genggam our buku lima ni haa ... but the amazing of ciptaan Allah dapat buat something dat we cant even imagine . isn't ? Allahuakbar . :')

now , already learn ? hemo hemo . snap snap session ! :D

here is the tukang bedah .. :D


here is the tukang snap pic other than dis pic , still available n here is the phone number : 1-300-88-2525 . ehh ? :O


thanks to nad , miza n nani coz know my weakness whenever facing blood and ect . thanks coz let me just being a photographer instead of help to kerat sana sini of the mouse body . seriously , dunno what will happen to my patient if i become a doctor . err , boleh ke ? dentist maybe ? insha Allah. hehe . Allah , He know the best for me . i'll become what i should become to make my parent n insha Allah , the religion to be proud of me one day . Amiinnn ~


tme kasih jugak kepada tikus tikus makmal yang telah berbakti tadi . hew hew . :3











4 comments:

  1. alihkan kidney baru boleh nampak circulatory sistem? ceh... ye ke?

    hihihi... baru tikus kecik tu... huhu... meh datang sini tengok buaya pulak jom.. ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain kali bace tuh jangan gelojoh ye dokter . celah mane pulak la ayat saye cenggituh . ce bace tol tol ... rasenye ayat kat atas tuh bunyik cenggini :

      lepas da alihkan digestive system mouse tuh , bila kita nampak kidney , its mean we also boleh nampak circulatory system mouse tuh ....

      kan ? lain kan ? lain kali bace slow slow ye ngah ? huhu

      Delete
  2. kann ? huyooooo . HAHA . bedah tikus pun nak kecoh kott . :p

    ReplyDelete

Tweet Tweet